Een gebitsreiniging is een procedure om tandplak en tandsteen van uw tanden te verwijderen. Tandplak en tandsteen stapelen zich op naarmate u ouder wordt. Hierdoor kunnen er tandvleesproblemen ontstaan, maar ook tandbederf en andere problemen aan uw gebit.
Tandplak is een kleverige film van voedseldeeltjes, speeksel en bacteriën die zich dagelijks op uw tanden opbouwt. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, verhardt het tot tandsteen dat niet kan worden verwijderd door alleen te poetsen.
Als u uw gebit niet regelmatig laat controleren, kan de opbouw van tandplak en tandsteen het tandvlees en het bot rond uw tanden beschadigen, waardoor ze vatbaarder worden voor infecties. Dit kan leiden tot parodontitis (tandvleesontsteking).
Hoe herkent u gezond tandvlees?
Een patiënt van me vroeg me: “Is mijn tandvlees gezond? Ik poets twee keer m’n gebit, stoker dagelijks en kom mijn afspraken bij de tandarts en jou altijd na”. Kijkend in de mond was het niet anders dan verwacht. Het tandvlees lag strak om de tanden heen. Het was mooi roze van kleur. Het bloedde niet bij het aanraken en het had zelfs een sinaasappelhuidstructuur. Ik antwoordde met: “Uw tandvlees is precies zoals ik het het liefst zou willen zien.”
Tandvleesontsteking (gingivitis)
Tandvleesontsteking is te herkennen wanneer het tandvlees gezwollen is, een rode kleur heeft, pijnlijk of gevoelig is en/of bloedverlies bij het poetsen plaatsvindt. Ook een vieze smaak of een slechte adem kan komen door tandvleesontsteking. Deze ontsteking ontstaat door de tandplak dat niet is verwijderd bij het tandenpoetsen en gebruik van een interdentale middel. In tandplak zit speeksel, etensresten en bacteriën. De bacteriën zorgen ervoor dat het tandvlees ontsteekt.
Tandplak verkalkt door het speeksel in de mond en
wordt tandsteen. De mondhygiëniste bij Mondhygiënepraktijk Amersfoort reinigt het gebit door de tandplak, aanslag en tandsteen te verwijderen.
Ook wordt instructie gegeven om het tandvlees weer te laten genezen en uiteindelijk gezond te behouden.
Parodontitis
Het gevolg van het niet behandelen van gingivitis is het krijgen van een ontsteking aan het kaakbot, parodontitis. Hierbij zijn de vezels aangetast, kaakbot gaat verloren en de pockets worden dieper. Tandplak komt terecht in de verdiepte pockets. Gezien de tandplak in de verdiepte pocket onbereikbaar is voor de tandenborstel, stoker of rager breidt de ontsteking zich verder uit in de diepte.
Na enkele dagen plaquevorming kunnen in de
diepere lagen van de plaque calcificatie beginnen, waardoor tandsteen ontstaat. De oplossing is om de zelfzorg verbeteren in combinatie met diepgrondige reiniging van de worteloppervlakken door de mondhygiëniste bij Mondhygiënepraktijk Amersfoort.