Hoe herkent u gezond tandvlees?
Een patiënt van me vroeg me: “Is mijn tandvlees gezond? Ik poets twee keer m’n gebit, stoker dagelijks en kom mijn afspraken bij de tandarts en jou altijd na”. Kijkend in de mond was het niet anders dan verwacht. Het tandvlees lag strak om de tanden heen, het was mooi roze van kleur, het bloedde niet bij het aanraken en het had zelfs een sinaasappelhuidstructuur. Ik antwoordde met: “Uw tandvlees is precies zoals ik het het liefst zie.”
Hoe herkent u tandvleesontsteking?
Gingivitis is een ontsteking aan het tandvlees. Kenmerken van een ontsteking zijn: lokale pijn (Dolar), lokale zwelling (Tumor), lokale warmte (Colar), lokale roodheid (Rubor) en functieverlies (Functio laesa). Soms is het tandvlees ontstoken, maar zijn deze kenmerken niet te herkennen. Een mondzorgprofessional kan dit wel vaststellen. De oorzaak van tandvleesontsteking komt door de bacteriën in plaque (>70%) die het tandvlees irriteren. Het tandvlees reageert hierop door de eerdergenoemde kenmerken. De oplossing: het plaque regelmatig weghalen oftewel de zelfzorg verbeteren.
Het gevolg van het niet behandelen van gingivitis is het krijgen van een ontsteking aan het kaakbot, parodontitis. Hierbij zijn de vezels aangetast, kaakbot gaat verloren en de pockets worden dieper. Tandplaque komt terecht in de verdiepte pockets. Gezien de tandplaque in de verdiepte pocket onbereikbaar is voor de tandenborstel, stoker of rager breidt de ontsteking zich verder uit in de diepte. Na enkele dagen plaquevorming kunnen in de diepere lagen van de plaque beginnen te calcificeren ➡️ waardoor tandsteen ontstaat. De oplossing: de zelfzorg verbeteren in combinatie met diepgrondige reiniging door een mondzorgprofessional.